Martin Alfsen ble født 4. Januar 1959 i Oslo. Med bakgrunn fra korpsbevegelsen og etter å ha avtjent verneplikten som trombonist i HM Kongens Gardes musikkorps studerte han på Østlandets Musikkonservatorium i Oslo.

Parallelt med studiene startet han som dirigent for ungdomskoret Reflex i sin hjemmemenighet Østre Frikirke i Oslo. På midten av 80-tallet begynte Reflex å bli lagt merke til utenfor kirkeveggene og Martins komposisjoner og arrangementer ble populært repertoar i mange sammenhenger. Kor og grupper i hele Skandinavia begynte å synge sanger av Martin og mange av dem fant veien inn i sangbøker, notehefter og på plateinnspillinger. Reflex utgivelsene «Til din Ære»(1990) «Denne Dagen» (1993) og «Liv»(1995) inneholdt mange av sangene som skulle gjøre Martin til en anerkjent bidragsyter til kristent sangrepertoar i Skandinavia. En av sangene fra «Denne Dagen» «Like A Mighty River» ble kjent internasjonalt gjennom en rekke coverversjoner bl.a. av en av den kjente svarte amerikanske gospelgruppen Kurt Carr Singers. Sangen ble også med på albumet «The Very Best Of Kurt Carr» fra 2009.

kjell_hanne_martinGjennom 90-tallet drev Martin Alfsen en aktiv og variert virksomhet som komponist, dirigent, arrangør og produsent.
Som kapellmester og arrangør for TV-serien «Sanger fra Bedehusland» på NRK, bidro han til å fornye og forfriske det folkelige bedehussang repertoaret og serien av CD utgivelser som Master Music har gitt ut i forlengelsen av TVserien med Martin som arrangør og produsent har blitt en stor salgssuksess.

Som musikkprodusent har Martin vært involvert i nærmere 100 albumutgivelser. og har jobbet med artister som Inger Lise Rypdal, Hanne Krogh, Andrae Crouch, Richard Smallwood, Adrian Snell, Kjell Karlsen, Finn Eriksen, Jan Groth, Marian Aas Hansen, Jahn Teigen, Jens Wendelboe, Knut Anders Sørum, Hans Esben Gihle, Arild Stav, Ole Edvard Antonsen, Roland Utbult, Rita Eriksen, Trine Rein, Gaute Ormåsen, Reflex og Kor-90.

Som komponist og tekstforfatter står han bak rundt 300 sanger der alle har funnet veien til CD’er, note- og sangbokutgivelser. Han har også skrevet flere større verk:

Lovsangsmessen «Liv» – 1995 

Korkantaten «Sela» – 1996

Ungdomskantaten «Etterfølgerne» – 1999

Milleniumskantaten «Logos» (med Jens Wendelboe) – 2000

Pasjonsverket «7 døgni Jerusalem» – 2000

Messen «Shout All Over God’s Heaven» basertpå Negro Spirituals – 2004

Gospelverket «The River» – 2006.

The Young and Soulful Messiah – 2013 (nye arrangementer)
SONG OF FREEDOM – 2014. Et korverk som hyller Nelson Mandela (med Arne Hiorth)
Adventsmessen “Stjerneskinn” 2015

Høsten 2002 debuterte Martin Alfsen som forfatter med boken «Jesus i musikken – fra Gregoriansk sang til hiphop» utgitt av Luther Forlag. Høsten 2005 kom «Den store gospelsangboka» der Martin har vært redaktør på Norsk Musikforlag og i 2007 kom Martins metode for rytmisk korsang: Jazz-Gospel-Soul-Pop KOR ut på samme forlag.

I 2010 kom «Låtskriverhåndboka» på Norsk Musikforlag i 2010 og I 2019 ga Hermon Forlag ut selvbiografien “Dirigenten – musikalske og mindre musikalske minner.

Komplettdiskografiogmer: www.martinalfsen.no