Vårt Land intervju 2_

Tittelen på den nye plata er Never Give Up! Den er også én av elleve nye gospelpop-låter fra Alfsens hånd. Det er blitt over 200 av dem nå: I sangbøker, på Reflex-plater, på andre kors og artisters plater, på nye korprosjekter han har satt i gang.
– Hvordan holder du koken?
– Det skyldes vel at gløden som ble tent for lenge siden, fremdeles brenner. Det handler både om et musikalsk og et forkynnende engasjement. Men også en opplevelse av at det fremdeles er et publikum som vil høre disse sangene, smiler sier 55-åringen.

Søkt eget uttrykk
Etter at Oslo Gospel Choir midt på 1990-tallet for alvor satte gospel på dagsordenen i Norge, også utenfor de kirkelige miljøene, opplever Alfsen at det er det blitt lettere å presentere slik musikk også for andre kristne kor.
– Gospel er blitt mer populært – og mer akseptert i media, bortsett fra i radioen; hvor formateringen sjelden favner gospel og kristen musikk. Reflex spilles nesten bare i Morgenandakten.
– Hvorfor har du ikke kastet deg på lovsangstrenden?
– Jeg har skrevet typiske lovsanger også, for eksempel i messen Liv. Men jeg har i større grad prøvd å finne andre, og egne uttrykk. Både fordi jeg synes det er fint med variasjon, og fordi jeg synes deler av den nye lovsangen kan bli for enkel og for emosjonell, tidvis også banal. Endel lovsanger har fått bygge opp en egen teologi, som jeg ikke kan gå god for. Troen og livet er ikke så enkelt
– Har ditt eget liv fått prege sangene du skriver?
– Ja, både oppturene og nedturene. Hvem har ikke møtt utfordringer både i livet og i troen, og da blir det litt merkelig å ikke skrive om det i sangene også.
– Du har alltid hatt en tydelig kristen profil i sangene dine?
– Det har falt naturlig. Musikk jeg liker, og som har vært utgangspunktet for det meste jeg har skrevet; soul, blues og gospel, har alltid stått i en kristen tradisjon. Særlig gospel har sin helt egne dramaturgi, med et tydelig budskap. Et budskap som favner hele livet.

Voksengospelkor.
Nettopp ferdig med siste undervisningstime på vokallinja ved Rønningen folkehøyskole, rekker Martin Alfsen akkurat en times prat med Vårt Land om hovedgeskjeften hans de siste 40 årene – før han skal rekke et tog til Gjøvig. Mer korsang venter, med Kor-90, denne gangen. Han har «bare» dirigert det i 23 år.
– Vi skal øve inn en ny adventsmesse. I ukene før jul blir det konserter i mjøsdistriktet. I Oslo-regionen skal den samme messen fremføres av Rønningenkoret, et nytt kor jeg har startet for folk som er kommet i sin annen korungdom; altså 30 år og eldre.
Særlig de siste årene er Alfsen stadig blitt spurt om å starte et kor for dem som var blitt for gamle for Reflex, og andre kor med en ungdommelig profil.
– Behovet for et voksengospelkor var større enn jeg hadde trodd. På den første øvelsen med Rønningenkoret kom det 30 stykker, men det tok ikke lang tid før antallet var oppe i 100. De er veldig entusiastiske, og det smitter naturligvis over på meg.
– Med dine 55 år er du vel selv kommet mer i voksen- enn i ungdomskorkategorien?
– Ja, forsåvidt. Jeg føler meg så avgjort hjemme blant de litt eldre korfolkene. Men alder er ikke så viktig: Gospelsangene, også de jeg skriver selv, fungerer bra enten de synges av sekstenåringer eller sekstiåringer. Derfor har jeg ingen umiddelbare planer om å gi meg i Reflex heller.

Elite- eller menighetskor.
– Er korene du leder dine kor?
– Eh, ja, de er jo dét. Jeg har styringen, men også ansvaret for at det skal fungere. Før kunne jeg nok være litt diktatorisk, men jeg mener jeg er blitt flinkere til å ta musikerne og de andre folkene i koret med på råd.
– Trenger vi flere elitekor, eller flere menighetskor?
– Gjerne begge deler. Reflex startet som et menighetskor, og er det til en viss grad ennå, men det er lenge siden vi begynte med opptaksprøver. Det er nødvendig for å få det nivået jeg forventer. Også her var det  Oslo Gospel Choir som gikk foran.
– Er det vanskelig å si nei til folk som har lyst til å synge i kor.
– Det var vanskeligere før. Det virker folk er blitt mer vant til det, blant annet gjennom forskjellige fjernsynsprogram. Dessuten finnes det flere menighetskor uten opptakskrav, som bra alternativer.

Martin Alfsen
55 år. Komponist, dirigent og musikklærer på vokallinja ved Rønningen folkehøgskole i Oslo. Har dirigert koret Reflex i 37 år. Nettopp gitt ut korets 23. plate. Leder også Kor-90 på Gjøvik, og Prosjektkoret på Rønningen for litt eldre korsangere.